BOI 2007

För åttonde gången deltog Sverige i Baltic Olympiad in Informatics (BOI), som avgjordes i Güstrow, Tyskland, 24-28 april. Tävlingen, som samlar deltagare från Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland, Danmark, Norge, Sverige och Finland, är en miniatyrupplaga av den världsomspännande tävlingen International Olympiad in Informatics (IOI). För Sveriges del fungerar den också som ett välbehövligt träningsläger och en chans att under tidspress utsättas för en betydligt tuffare typ av uppgifter än de som förekommer i den svenska programmeringsolympiaden.

Till BOI inbjuds sex tävlande från varje land. Förutom årets IOI-lag, bestående av Chen Xing (Umeå), Per Eckerdal (Uppsala), Magnus Jedvert (Göteborg) och Simon Ceder (Forsmark), ställde Sverige upp med Rickard Norlander (Danderyd) och Hannes Landeholm (Hallstahammar). Laget åtföljdes av lagledaren Pär Söderhjelm. Med undantag från Chen, som med sina tre IOI-medaljer får betraktas som veteran, var alla tävlande debutanter.


Det svenska laget i BOI 2007. Fr. v. Pär Söderhjelm (lagledare), Simon Ceder, Per Eckerdal, Hannes Landeholm, Chen Xing, Magnus Jedvert, Rickard Norlander och Laura (guide).

Laget samlades på måndagskvällen på Malmö central för att ta bussen till Trelleborg och därefter nattfärjan till Rostock i Tyskland. Güstrow ligger i Mecklenburg-Vorpommern, bara en halvtimmes väg från Rostock, vilket möjliggjorde denna såväl budgetvänliga som trevliga resrutt. Vi anlände till Güstrow som första delegation (med undantag från värdlandet) och fick därmed representera samtliga utländska gäster då lokal press och TV rapporterade från tillställningen. Tisdagen ägnades åt en kortkurs i algoritmteori och tävlingstaktik, varefter lagets egna guider, Laura och Lisa, visade oss runt i den medeltida staden med sitt renässansslott. En träningssession hade anordnats för att de tävlande skulle få pröva på den tillgängliga mjukvaran, och en ceremoni öppnade tävlingen officiellt.

De två följande dagarna var vikta åt tävlingen, fem timmar och tre uppgifter per dag. Den första tävlingsdagen bjöd på en någorlunda överkomlig uppgift, Ljudet av tystnad, som alla i det svenska laget tog poäng på, dock ingen fullpoängare. Vidare fanns en uppgift, Flykten, som genererade många intressanta lösningsförslag hos svenskarna, men endast Chen kom på den korrekta lösningen och hans program omkullkastades tyvärr av ett "mindre än" som skulle varit "mindre än eller lika med", ett misstag som kom att kosta honom totalsegern i tävlingen. Slutligen fanns en mardrömsuppgift, Sortera resultatlistan, som ingen i tävlingen fick mer än 30 poäng på.

Det var sålunda ett sporrat och hoppfullt svenskt lag som kom till start den andra tävlingsdagen efter en avkopplande eftermiddag på stranden i högsommarvärmen. De möttes av ytterligare ett svårt problemset, där trösten utgjordes av uppgiften Sekvensen, där det gällde att komma på ett trick som förenklade uppgiften avsevärt. Glädjande nog kom både Chen, Magnus och Per på detta trick, allra elegantast var Pers lösning som var avsevärt kortare än den mönsterlösning som uppgiftsmakaren avsett. Tyvärr gjorde Magnus ett tekniskt misstag vid utskriften av svaret och förlorade därmed 60 poäng på uppgiften. Han tog dock igen skadan på Sammanbundna punkter, en arbetskrävande uppgift där han skrapade ihop 70 poäng för en bra men inte helt optimal lösning. Endast fem tävlande fick full poäng på uppgiften, däribland Chen som här visade upp sin riktiga klass. Den sista uppgiften, Bygga ett staket, var en av tävlingens intressantaste, men tyvärr missades en viktig svårighet i lösningen av samtliga tre svenskar som försökte sig på den, liksom av majoriteten av de tävlande som därmed endast fick 5 poäng. Maxpoängen på denna uppgift blev 25 vilket gjorde att den inte fick någon avgörande betydelse för tävlingens utgång.


Avkoppling efter tävlingen.

I sammanräkningen seglade Chen upp till tredjeplats, tack vare sin lysande andradag, och hans glädje när det framgått att guldmedaljen var säkrad gick inte att ta miste på. Magnus och Per tillhörde de bättre bronsmedaljörerna efter stabila insatser, men hos båda finns definitivt potential för mer. Kul att se var också Hannes upphämtning efter en blygsam förstadag. Han missade medalj med endast 14 poäng och blir definitivt att räkna med nästa år. Rickard och Simon var inte långt efter och alla svenskarna återfanns därmed med bland de 41 bästa i tävlingen, ett imponerande resultat för ett så oerfaret lag. Hela medaljfördelningen kan ses på BOI:s hemsida

Sammanfattningsvis blev årets BOI en kombination av tysk effektivitet, trevlig stämning, stimulerande uppgifter och ett makalöst väder. Och mitt i detta ett uppväckt hopp om en ny blomstringsperiod för svensk tävlingsprogrammering.

Fler bilder...


Glada medaljörer.