Workshop 2014

Workshop i C++ och LaTeX

Vill du lära dig hur man programmerar, eller hur man typsätter dokument och rapporter med mycket matematik (så som detta) på ett professionellt sätt? Då borde du anmäla dig till Programmeringsolympiadens och Alef Nolls workshop i C++ och LaTeX!

Bilder från ett träningsläger i tävlingsprogrammering med Alef Noll, våren 2014.

Workshopen hålls den 27-28 september i Stockholm, och alla intresserade högstadie- och gymnasieelever kan anmäla sig för att delta. Inga förkunskaper krävs - det räcker att ha med en dator och en nyfikenhet för datorer. Det kommer finnas ett begränsat antal platser till workshopen, så om du är sugen på att lära dig programmera eller skriva fina dokument rekommenderar vi att du anmäler dig snabbt.

Workshopen i LaTeX kommer att hållas den 27 september, och workshopen i C++ kommer att hållas den 28 september under ungefär en heldag. Du kan välja att anmäla dig till en eller båda dagar, beroende på vad du är intresserad av.

För att anmäla dig, skriv ett email till [email protected] med namn, årskurs, gymnasium, telefonnummer, samt vilka dagar du vill vara med. Om du fick en av platserna i workshopen kommer du få ett email med mer detaljer (som plats och schema) under veckan innan själva workshopen.

Alef Noll är en elevförening för spetsutbildningen i matematik vid Danderyds Gymnasium, som arrangerar workshopen för att lära sina nyanlända elever grunderna i programmering och typsättning av matematik.

Program, Workshop

Workshopen kommer båda dagar hålla till på KTH, i övningssalarna E35 och E36 (Lindstedtsvägen 3, våning 3). Det kommer antagligen vara låst, så någon kommer vänta vid ingången till Lindstedtsvägen 3 tills programmet börjar. Därefter måste du ringa oss på 076-774 26 47 för att bli insläppt.

Lördag den 27 september - LaTeX

10:00 - 12:00Vad är LaTeX? Vi installerar LaTeX och går igenom grunderna i hur man gör dokument.
13:00 - 15:00Vi tittar på lite mer avancerade funktioner i LaTeX, så som källförteckningar, kommandon, och annat.
15:00 - 16:00Man kan göra presentationer (som PowerPoint) i LaTeX också. Här går vi igenom hur.
16:00 - 18:00Vi lär oss mer om design i LaTeX genom ett CV-projekt.
18:00 - 19:00Återanvändning är alltid bra, så vi provar att designa en mall för inlämningsuppgifter.

Söndag den 28 september - C++

10:00 - 12:00Vad är programmering? Vi installerar en C++-kompilator och lär oss grunderna i C++.
13:00 - 15:00C++ har ett omfattande standardbibliotek, STL. Här finns många algoritmer och datastrukturer, funktioner för att läsa filer, Så vi lär oss STL.
15:00 - 16:00C++ abstraherar ganska mycket av datorn. Vi går in lite mer på djupet och pratar om grundläggande datorteknik
16:00 - 18:00Workshopen är ju trots allt arrangerad av Programmeringsolympiaden, så vi pratar lite om problemlösning och algoritmer.
18:00 - 19:00Vi provar att applicera våra kunskaper genom att implementera olika grafikalgoritmer för att generera dator-konst.

Sponsorer