Välkommen! Vad kul att du hittat hit till oss på Programmerings­olympiaden. Vi är gymnasie-SM i tävlingsprogrammering - problemlösning med hjälp av att skriva program. Du kan läsa mer om oss och tävlingen på vår hemsida. Läs vidare på den här sidan för att komma igång i onlinekvalet.

Godishalsbandet

På årets tävlingsaffisch finns ett problem: hur kan du dela upp ett halsband i två lika stora, sammanhängande delar, så att du får så många blå kulor som möjligt i ena delen?

Om du lyckats lösa exemplet ovan kan du skicka in ditt svar i tävlingssystemet för att se om du har rätt och få dina första poäng i kvalet!

Tävlingssidan

För att skicka in ditt svar behöver du först skapa ett nytt konto på tävlingssystemet Kattis. Om du redan har ett konto på träningssidan OpenKattis kan du återanvända ditt konto. När du skapat ditt konto och loggat in anmäler du dig till tävlingen genom att klicka på knappen "Join the contest" på tävlingens poängtavla.

Skicka in ditt svar

Nu är du redo att skicka in ditt svar, vilket du i praktiken gör genom att skicka in ett program som skriver ut svaret. Om du bara vill ge ett enda svar (oavsett indata) så är det lättast att använda t.ex. Python som har en väldigt kort syntax för att skriva ut. För att göra det går du in på inskickningssidan. Du klickar sedan på knappen "Switch to editor". I rutan som kommer upp skriver du:

print 3
om du vill svara att det största antalet blå kulor är 3. Du ersätter förstås 3 med ditt eget svar. Välj sedan språket "Python 2" under "Language", och klicka på "Submit". Tävlingssystemet kommer nu berätta vad du fick för poäng. Hade du rätt svar får du 20 av totalt 100 poäng, annars 0. När du lyckats med exemplet ovan, försök lösa problemet på riktigt. Om du inte lyckas är det bara att försöka igen, så många gånger du vill. Lycka till! Resten av kvalets problem dyker upp den 28 november kl 18:00.

Hjälp!

Har du stött på problem när du försökt skicka in ditt svar? Gå med i vår Discordchat där du kan ställa frågor till tävlingsarrangörerna och få snabba svar. Du kan också maila [email protected] om du inte vill använda chatten.

Finalen

I slutet av vecka 3, 2020 pågår finaltävlingen. I år tar den plats på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Kvalificerar du dig kommer du få chansen att uppleva ett fullspäckat besök och träffa några av Sveriges bästa programmerare. Går det bra i finalen har du dessutom goda förutsättningar inför landslagsuttagningen, och chansen att representera Sverige i den nordisk-baltiska olympiaden samt den internationella olympiaden i Singapore.

Träningstävling

Från 12 november 22:00 till 26 november 22:00 finns det en träningstävling på powarmup20.kattis.com. Detta är nytt för i år och den riktar sig främst mot de som inte har programmerat så mycket tidigare. Om du löser minst 3 problem så har du chansen att vinna en biobiljett!