Om Programmeringsolympiaden

Programmeringsolympiaden är en gymnasietävling i problemlösning med hjälp av programmering öppen för alla Sveriges gymnasie- och högstadieelever. Det är den svenska uttagningen till International Olympiad in Informatics (IOI). Tävlingen har funnits sedan 1989. Varje år hålls tre nationella tävlingsomgångar: kvalificering (uppdelat i skolkval och onlinekval), final, och uttagningtävlingar (KATT, lägertävling, nordiska olympiaden). Med hjälp av dessa tävlingar tas det fyrmannalag ut som ska representera Sverige i IOI.

Liknade arrangemang finns i skolämnena matematik, fysik, kemi och biologi. IOI är internationellt den näst största av dessa olympiader med ca 80 deltagande länder. Det är också överlägset den olympiad, i vilken Sverige hävdat sig bäst genom åren. Sverige var värd för IOI 1994.

Vid sidan av IOI, deltar Sverige också i Baltic Olympiad in Informatics, BOI, som är en liknande tävling för länderna runt Östersjön. Den arrangeras på våren och fungerar därför också som ett träningsläger inför IOI. Sverige var värd för BOI 2000, 2009 och 2018.

Programmeringsolympiaden sponsras av Skolverket. Vi använder också rättningsdomaren Kattis. Allt arbete med tävlingen sker ideellt.

Kontakta gärna arrangörerna via e-post: [email protected]

Sponsorer